Foto: Altaf Qadri/AP/Scanpix
Religion

Maria Bergner om sikhismen

Maria Bergner: "Turbanen bär man för att visa på jämlikhet"
9:38 min

I denna veckas avsnitt berättar den multireligiösa guiden Maria Bergner för oss om några av de viktigaste symbolerna inom religionen och om sikhismen.

Som multireligiös guide har Maria Bergner alltid med sig sin 18 kilo tunga resväska som är fylld till bredden av diverse olika föremål. Blanda annat kan man hitta olika kläder i hennes resväska och tanken är ju att man ska få prova, prata och diskutera omkring vad man har på sig och varför man har på sig det man har.

– Just idag har jag med mig både en kippa och en toppi och en turban, säger Maria.

Turbanen tror kanske många att muslimer bär, men Maria berättar att muslimerna inte alls använder turban.

– Trubanen är en av de fem saker som en sikh alltid ska bära och turbanen är egentligen det finaste man kunde bära på 1600-talet när sikhismen blev till, berättar Maria.

  

Sikhismen - en jämställd religion

Sikhismen startade på 1600-talet som en protest både mot hinduism och buddhismen och kastsystemet som finns i indien berättar Maria.

– Kastsystemet är ju förbjudet idag, 1950 förbjöds det, men det finns ju tyvärr fortfarande kvar, säger Maria.

Sikhierna säger sig tillhöra den mest jämställda bland alla religioner. Turbanen bär man för att visa på jämlikhet och alla sikher har även samma efternamn för att ingen ska framställas som finare eller bättre än någon annan.

– Alla män heter Singh i efternamn, som betyder lejon som är det finaste och alla kvinnor och flickor heter Prinsessa i efternamn. Kaur heter prinsessa, berättar Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".