Möjligheten till en meningsfull fritid ingår i vad lagen menar med skälig levnadsstandard. Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix
östersund

Barn har rätt att ha kul på lovet

0:56 min

Barn har rätt att ha kul på lovet. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom mot Östersunds kommun. Kommunen hade nekat en kvinna socialbidrag för att hennes dotter skulle kunna åka på kollo, ett beslut som mamman överklagade.

Att komma hemifrån ett tag och ha lite kul på sommarlovet - det ingår inte i vad som menas med "en skälig levnadsstandard". Det var det svar som kvinnan fick från Östersunds socialnämnd - hon skulle inte få bidrag för sin dotters kollovistelse och resan dit. I praktiken innebar detta att flickan inte skulle få åka alls, eftersom mamman är både sjukskriven och ensamstående och har en så låg inkomst att hon inte kan försörja familjen på egen hand.

I sin överklagan skriver mamman att barn har rätt till en meningsfull fritid, och nu har hon fått rätt i förvaltningsrätten. I lagen står det att socialnämnden bör ge bistånd för rekreation, om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel handla om barnfamiljer som på grund av ekonomiska problem inte har kunnat få någon semester. Dessutom ska socialnämnden ta särskild hänsyn till barns behov.

Socialnämnden i Östersund måste nu omedelbart betala ut biståndet till mamman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista