Barbro Engelsson, ordförande på Vårdförbundet i Jämtland, pratade med sjuksköterskorna för att få en bild av deras arbetssituation. Foto: Roland Olsen
Problemen inom vården

Ingen bättring i arbetsmiljön på Östersunds sjukhus

Oanmält besök avslöjar vårdbristerna
1:41 min

Jämtlands läns landsting riskerar miljonbelopp i vite på grund av hur arbetsmiljön på Östersunds sjukhus ser ut. I går gjorde Vårdförbundet ett oanmält besök, och det visade sig att personalbristen har tvingat sköterskor att jobba dubbla arbetspass 20 gånger de senaste två veckorna.

P 4 Jämtland följde med, och vi träffade bland andra Corinna Ytterdal som är sjuksköterska på Stroke-avdelningen:

- Det här är den värsta sommaren som jag varit med om. Vi hinner inte med helt enkelt. Det känns inte patientsäkert, och man känner sig inte nöjd med det man utfört heller, säger Corinna Ytterdal som jobbat som sjuksköterska i tre och ett halvt år.

Den här veckan har många vårdanställda kommit tillbaka efter en semesterperiod.

Men många sommarvikarier finns kvar, och dom kan vittna om en väldigt hård arbetsbelastning.

Och vad värre är går många hemma och är sjukskrivna efter att ha knäckts av tempot.

Dom personerna träffar inte Vårdförbundets ordförande Barbro Englesson när hon gör sin oanmälda rundvandring på några av sjukhusets avdelningar. Men hon får en bild av hur det ser ut ändå.

- Som vi sett på rundvandringen är det någon avdelning som det faktiskt fungerar riktigt bra på. Men på andra ställen, bland annat inom området medicinska specialiteter, har det varit fruktansvärt, säger Barbro Englesson.

Svårigheter att rekrytera nya sjuksköterskor, och att få ny personal att stanna kvar – det anser Barbro Englesson vara det största problemet just nu.

Har du drabbats av personalbristen i vården? Kommentera gärna nyheten. I dag försöker vi få besked från landstinget om hur de ansvariga ser på problemet. Mejla dina erfarenheter till p4jamtland@sverigesradio.se

Roland Olsen/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".