Så här ser det till exempel ut på Skärvångens kyrkogård. Foto: Victoria Herkules Sveriges Radio.
Gravplatser

Många klagar på liggande och lutande gravstenar – men det är gravrättsinnehavarens ansvar

Det här gäller på kyrkogårdarna – Roland och Marie förklarar
1:38 min

Många besökare på kyrkogårdar runt om i länet reagerar över sneda och liggande gravstenar. Men att åtgärda de sneda och liggande gravstenarna, det är inte församlingens uppgift utan det är gravrättsinnehavarens ansvar.

– Dom som vi bedömer som farliga lägger vi ner och då är det upp till gravrättsägaren att få det åtgärdat, säger Roland Arvidsson som jobbar med skötseln på Östra begravningsplatsen i Östersund.

Tidigt varje sommar gör man på kyrkogårdsförvaltningen på Östra begravningsplatsen i Östersund en inspektion av samtliga stenar. För även om det är gravrättsinnehavaren som är skyldigt att åtgärda eventuella brister måste kyrkogårdsförvaltning och församlingen se till att begravningsplatsen är en säker miljö.

Att det på en del kyrkogårdar finns många stenar som ligger ner beror på att de inte klarat säkerhetskraven och gravstenarna blir liggandes tills dess att gravrättsinnehavaren bestämt sig om stenen ska resas igen eller tas bort. En vanlig missuppfattning är att stenar som är gamla eller lutar är farliga men kyrkogårdsarbetaren Marie Wallentin Sörensen säger att många av de stenarna sitter som berg.

– Många gamla stenar sitter jättebra och är inte alls farliga. Bara för att det är en gammal sten så behöver den inte var farliga, säger hon.

Inte heller lutande stenar behöver innebära någon fara men vill man rätta upp dem ändå är även det upp till gravrättsinnehavaren.

– Vi har ingen synpunkt på att de är sneda så länge de inte är farliga, säger Roland Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".