Arkivbild/ Scanpix
Problemen inom vården

Sjuksköterskan Mait lämnade den stressiga vården i Jämtland och började jobba i Norge istället

4:39 min

Mait Jansson från Ytterhogdal höll bokstavligen på att gå in i väggen i sitt jobb som sjuksköterska. Nu har hon arbetat i Norge i olika omgångar under 13-14 år - och beskriver en helt annan arbetssituation där.

Just nu befinner Mait sig i Alta i Nordnorge.

– För att överleva var jag tvungen att göra ett val. Jobbet hemma tog all kraft och must ur mig, berättar hon.

Efter alla år i Norge är ändå Mait Janssons bas hemma i Ytterhogdal, och det är där hon helst velat jobba om situationen varit annorlunda.

I Alta har Mait de senaste åren jobbat för ett bemanningsföretag på deltid. Lönen är bra, och som förmåner får hon fria resor hem och boendet i Alta.

Men hon är ingen lycksökerska som sökte sig till grannlandet på grund av pengarna.

– Livet är här och nu, och det går inte i repris. Och jag har inte valt att jobba i Norge för att tjäna pengar i första hand. Jag trivs i naturen och Alta har mycket att erbjuda, säger Mait Jansson.

Trots allt är hemlängtan stor, och nu har Mait nappat på ett jobbtillfälle som dök upp. Till hösten börjar hon på en fast tjänst som enhetschef på ett äldreboende i Ytterhogdal.

Hennes teori om hur de som styr och ställer i Sverige ska komma till tals med vårdkrisen är klockren:

– I Norge blev jag uppskattad för min kunskap och för det jobb jag lade ner, det var en stor skillnad. Nu måste man i Sverige också förstå att den största resurs man har är personalen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista