Det är inte människor som orsakat de skador som lite då och då upptäcks, ofta i könsdelarna, bland hästar lite varstans i landet, anser debattörerna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Skador på hästars könsorgan inga dåd av sexgalningar hävdar veterinärer

Hästar som mystiska, svåra skador, som verkar vara skärsår, i könsdelarna är ett fenomen som förekommit på många håll, även här i länet - senast i fjol sommar. Nu hävdar flera veterinärer att det inte rör sig om dåd av människor. Men de får mothugg av Veterinärförbundet.

Senast fenomenet var upp till diskussion här i länet gällde det flera fall av sådana skador hos hästar, förra sommaren,  i Strömsund och Härjedalen.

Sveriges Veterinärförbunds varningar till hästägare om knivskärningar av djur saknar oftast grund och är att betrakta som oansvarig skräckpropaganda som framkallar onödig oro hos tusentals hästägare.

Sannolikt är det djuren som skadar sig själva, skriver tre veterinärer på DN-Debatt.

Författarna anser att det i dag inte finns en enda knivskärande sexualgalning i Sverige som utför dåden, utan att skadorna i samtliga fall har andra förklaringar.

Veterinärförbundet: "Det finns flera aktuella, misstänkta fall"

– Det vore ansvarslöst av oss att inte gå ut och uppmana djurägare att ha skärpt översikt med anledning av den senaste tidens händelser, säger, Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund till TT som svar på kritiken från de tre veterinärerna på DN-Debatt.

Beck-Friis anser att det finns tydliga bevis på att knivskärningar mot både hästar och kor förekommer i Sverige, trots att få anmälningar leder till åtal. Senaste veckan har flera fall av misstänkte knivskärningar mot hästar rapporterats från Dalarna.

– Det rör sig årligen om mellan 40 till 50 anmälningar, ett 20-tal av dessa handlar om hästar. Visst visar sig en del vara rena olyckor, hästar sparkar varandra eller skadar sig på saker i hagen eller boxen. Men i de fall där hästar har kvastskaft instuckna i könsorgan, eller där flera kor i samma hage har snittskador på könsorganen är det tydligt att de själva inte orsakat skadorna, säger han.

Stort mörkertal

Enligt Veterinärförbundet finns ingen statistik över hur många av de skadade djuren som eventuellt har drogats före övergreppen.

– Det är upp till varje enskild veterinär att utreda det. Hästar och även kor har ett starkt flyktbeteende så misstänker man ett övergrepp så är det naturligtvis någonting som borde ingå i undersökningen, säger Johan Beck-Friis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista