Karin Hellzén är på släktträff i länet. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio
Släktträff

Släktträffar populärt även bland yngre

Släkten är värst brukar det heta men att träffa släkten blir allt mer populärt och släktträffarna är även uppskattat bland de yngre generationerna.

Karin Hellzén kommer från Karlskoga men har sin rötter i Jämtland och när det var dags för släkten att mötas var det en självklarhet att följa med.

– Min pappa sa nu och är det dags för släktträff. Vill ni följa med? Det är uppe i Östersund. Jo, jag följer med. Det var en i släkten som arrangerade det och då kändes det kul att följa med, berättar hon.

Svensk generationsforskning visar att intresset för familj och släkt ökar bland de yngre generationerna. Sedan har sociala medier och ett ökat intresse för släktforskning har gjort att människor har bättre koll på sina släktled och gjort det lättare att få kontakt med släkten.

 Under de två dagar som Karin Hellzén och hennes släkt träffas handlar det om möten med släktingar hon aldrig träffat och om den historia som de delar.  

 – Man är väl lite nyfiken på var man kommer ifrån någonstans. Jag har min släkt på långt avstånd och träffar väldigt sällan dom. Man är intresserade att veta vart man kommer ifrån någonstans, säger Karin Hellzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".