1 av 2
Staffan, Allis, Nils Johan och Göran Nilssson är fyra av kusinerna som ligger bakom den stora släktträffen i Lillsjöhögen.
2 av 2
Grunden till släktträdet som ska fyllas på under helgens festligheter.
Släktträff

Högsäsong för släktträffar i länet

Nu är det högsäsong för släktträffar. Det märks i Lillsjöhögen där befolkningen nästan dubbleras när det vaknas släktträff på bygdegården i helgen.

Nils Johan Nilsson har tillsammans med sex av sina kusiner sett till att hela tjocka släkten samlas i Lillsjöhögen.

– Jag tycker att det känns jätteroligt att få vara med på det här. Jag börjar bli ganska gammal nu och det här känns som kronan på verket, för min del i alla fall, säger han.

 I många bygdegårdsföreningar runt om i länet märker de av antalet bokningar av släktträffar har ökat de senaste åren. Att släktträffar är populärt märks också bland företagen. Det finns flera företag i länet som vänder sig till släktträffsfirande med erbjudande om både, lokaler, boende och aktiviteter. Men när det kommer till släktet Nilssons träff var platsen redan given. Bygdegården i Lillsjöhögen byggdes en gång i tiden av en man i släkten och där hölls den senaste släktträffen för 40 år. När inbjudan gick ut fick de ett oväntat stor gensvar. 182 släktingar  från 0 år upp till 90 ville komma på kalas.

– Det lär bli problem att umgås med allihopa, man kan inte hinna med 180 personer på en dag. Men vi ska i alla fall hinna hälsa på varandra, säger Nils Johan Nilsson.

För att få lite bättre koll på alla släktled har de till festen gjort i ordningen en flera meter långt släktträd som bara delvis är ifyllt och tanken är att festdeltagarna själva ska få skriva dit de som saknas.

– Det är meningen att de ska kunna följa sin släkt och sedan fylla på. För det är så med att släktträd att det växer hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista