Trots sjuksköterskebristen kuggas flest sköterskeelever på Mittuniversitetet. Arkivbild: Scanpix/Tore Meek
Problemen inom vården

Mittuniversitetet kuggar flest sjuksköterskeelever

1:33 min

Samtidigt som det råder sjuksköterskebrist i landet, visar det sig att Mittuniversitetet kuggar flest studenter under sjuksköterskeutbildningen.

Under hösten 2012 var det 37 procent av studenterna i Sundsvall som inte godkändes. I Östersund var siffran 14 procent.

Det ska jämföras med utbildningen i Halmstad som bara kuggade 2 procent av eleverna.

Men Lisbeth Kristiansen som är ansvarig för sjuksköterskeprogrammet i Sundsvall tycker inte att man har en sämre utbildning där.

- Nej det är det inte. Och det viktiga är att vi inte släpper ut elever som inte har den fullständiga kompetensen för att ge rätt omvårdnad till de patienter som de ska ta hand om, säger Lisbeth Kristiansen.

De flesta lärosäten i landet är anslutna till något som heter Nationell Klinisk Slutexamination för Sjusköterskeexamen (NKSE), och det innebär kort att man över hela landet har samma teoretiska prov.

Lisbeth Kristiansen tror att en av orsakerna till att många elever blivit underkända på Mittuniversitetet i Sundsvall är att man där följer rättningsmallen slaviskt. Elevernas provsvar ska vara ordagrant exakta för att godkännas.

Barbro Englesson på Vårdförbundet i Östersund har en annan teori:

- Kanske att man tar in ett högre antal elever på programmet i dag, än vad man gjorde för några år sedan. Då kanske man får med ett antal elever med sämre studieresultat från gymnasiet, och som kanske inte har den studievana som krävs, säger Barbro Englesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista