Maria Strand i full bimundering. Foto: Marie Wenger
Biodling

Fruktad bidödare kryper närmare

1:44 min

Nu surrar det för fullt kring Jämtlands bikupor, och det är många som vill prova att odla bin i länet. Men ovana odlare som inte har reda på reglerna riskerar att sprida det fruktade varroakvalstret som nu närmar sig länet söderifrån.

Maria Strand odlar bin på Ammerö, och hon följer kvalstrets framfart med oro.

– Det har ju visat sig att det sprider sig med jämn takt över Sverige, så har vi otur finns det i Jämtland inom några år, säger hon.

Varroakvalstret är ett spindeldjur som parasiterar på bin. Det kom med indiska bin till Tyskland på 70-talet och har sedan dess spritt sig norrut ända till Västernorrland. Här i Jämtland har vi hittills varit förskonade, men varje år kryper kvalstret närmare, och nu i år har det hittats så nära som Stöde.

Om man inte bekämpar varroan blir bina till slut så försvagade att de dör. De vanligaste bekämpningsmedlen är insektsgifter eller syror, något som Maria Strand helst skulle slippa använda.

– Som det ser ut idag så är ju våran honung väldigt naturlig. Och nu är det ju då frågan om att bekämpa med till exempel myrsyra, som är frätande. Nu ska man ju inte göra det så att man får den i honungen, men det är ju ändå obehagligt och otrevligt att behöva handskas med det

Det är när bin flyttas som varroan sprids, och det finns strikta regler för hur man får flytta bin inom och utanför länet - länsstyrelsen har en särskild bitillsyningsman som kontrollerar det. Men inte alla som försöker sig på att odla bin har full koll på reglerna, och det är svårt att hålla koll på odlare som inte är anslutna till biodlarnas riksförbund. Maria Strand har ett enkelt råd till alla som vill börja med biodling.

– Det är att ta kontakt med ett studieförbund och gå en kurs och lära sig mer om biodling innan man sätter igång. För där finns det en mentorsverksamhet också, så man får hjälp och stöd med det ma behöver, och sen får man lära sig av varann. Man blir aldrig fullärd som biodlare, säger Maria.

Reporter: Marie Wenger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista