Lennart Bäck, skogsrådgivare på Meraskog, och markägaren Urban Olausson kontrollerar så att trafiken flyter för de stora timmerbilarna som kör upp på färjan från Verkön. Foto: Roland Olsen
Skogsvård

Smidig skogsavverkning på Verkön med hjälp av färjan

Skogsvård med färja på Verkön
1:40 min

En ovanligt färjstark (!) skogsavverkning pågår just nu på den populära Verkön i Storsjön.

Tidigare var man tvungen att använda traktorer och små lastbilar på dåliga isvägar för att kunna frakta timmerstockarna från ön - men nu är det färja som gäller.

Lennart Bäck är skogsrådgivare på Meraskog och trivs som projektledare:

- Det är så häftigt! Det här är bland de roligaste som finns när man jobbar med skogsvård, säger han.

Det är en annorlunda syn som möter oss när vi kommer till Verköns strand den här sommardagen.

Vid det privata färjeläget som byggts av markägarna lägger en färja till – och in på ön åker stora grusbilar som lägger grunden för nya skogsbilvägar.

I retur får färjan stora timmerbilar som tar med det som skogsmaskinerna avverkat under några dagar.

Under årens lopp har man både använt sig av flottning av timmer från Verkön, samt kört på isvägarna med mindre fordon. Men under senare år har isvägarna inte hållit måttet - och förssäkringsbolagen har dessutom kommit med hårdare regler.

- Det är viktigt att kunna ha ett långsiktigt skogsbruk på ön. Alternativet är att allt växer sig gammalt och ramlar ihop, säger Lennart Bäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".