Kustbevakningen slogs av den bristande hänsyn till andra som många sjöfarare på Storsjön visade under Yranveckan. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sjötrafik

Bristande sjövett bland många båtägare på Storsjön

Under Storsjöyran har kustbevakningen patrullerat och kontrollerat båttrafiken på Storsjön - och häpnat över Storsjö-fararnas dåliga båtvett.

– Det han uttryckte från kustbevakningens sida var ju lite bedrövelse över den dåliga efterlevnaden av regelverk, och kunskapen om vad som gäller på sjön.

Det säger Maria Könberg, polisens kommenderingschef för Storsjöyran, till P4 Jämtland.

Tre personer togs under helgen misstänkta för sjöfylleri och flera fick böter för att deras båtar saknade ordentliga lanternor, men kustbevakaren som kommit hit från Umeå reagerade också på folks allmänt bristande båtvett. Förutom att man inte ska sätta sig i båten full och ha ordentliga lampor när det blir mörkt handlar det om att ta hänsyn till andra, säger Maria Könberg.

– Särskilt nu i helgen när det var så fint väder. Det är många som badar och man åker runt på alla möjliga slags farkoster. Det är luftmadrasser och det är små uppblåsbara båtar och så vidare, och då måste man köra försiktigt och ta hänsyn gentemot varann.

Vad tror du det här säger om resten av året?

– Det här är ju inget specifikt för just Yran-helgen utan det är som det ser ut när det är finväder. Man tappar ju inte kunskapen bara för att det råkar vara Yran.

Maria Könberg, som varit kommenderingschef hos polisen för Yran-kommenderingen är den som troligast har koll på vad kustbevaknings/sjöpolisinsatsen gav för resultat .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista