1 av 2
Hur de använder räddningsbrädor för att rädda liv är en del av det som barnen får lära sig under en veckas livräddarkollo i Bergs kommun. Foto: Victoria Herkules Sveriges Radio
2 av 2
Fanny Jonsson och Anton Vahlström är ledarna för livräddarkollot för barn i Brånan utanför Svenstavik.
Lyssnartips

På livräddarkollot i Brånan lär sig barn att rädda liv i vattnet

Fanny Jonsson: "Vi vill få de här barnen att bli framtida livräddare"
1:37 min

Drukningsolyckor ökar i Sverige och många saknar kunskap om livräddning. Men på livräddarkollot i Brånan utanför Svenstavik får barnen lära sig allt om vattensäkerhet och att rädda liv i vattnet.

Antalet drunkningsolyckor har ökar i Sverige och många vet inte hur de ska agera vid ett drunkningstillbud. För att öka kunskapen om livräddning och vattensäkerhet bland barn anordnas i sommar sju livräddarkollon i landet varav två av dem i Jämtlands län. Jelena Nääs och Johannes Sivertsson är två av deltagarna på livräddarlägret i Brånan utanför Svenstavik.

– Det är viktigt att kunna hjälpa andra människor och sig själv, säger Jelena Nääs.

Varför är det viktigt att kunna livrädda?

– För man måste kunna det om det händer något, säger Johannes Sivertsson.

Att kunna rädda andra människor och sig själv från att mista livet genom drunkning är en livsviktig kunskap. Drunkningsolyckorna har ökat i Sverige i år och juli är den månad då flest drunknar, hittills har den här månaden nästan en person per dag mist livet i en drunkningsolycka. Enligt den senaste statistiken som sträcker sig fram till den 22 juli hade 21 personer drunknat i juli i år jämfört med 15 personer under samma period förra året.

Livräddarkollot är till för att lära barn och livräddning och vattensäkerhet och vänder sig till simkunniga upp till 15 år. Det är Svenska Livräddningssällskapet, SLS som anordnar det och Fanny Jonsson och Anton Vahlström är de som håller i kollot i Bergs kommun och deras förhoppningar är att barnen ska föra sin kunskaper vidare.

– Vi vill få de här barnen att bli framtida livräddare och lära ut i sin tur till andra barn, säger Fanny Jonsson.

Vad är det viktigaste när det kommer till livräddning och säkerheten när man badar?

– Det största är att aldrig bada ensam och alltid ha uppsikt över den man badar med. Kan även vara bra att alltid ha på sig flytväst och alltid ha en livboj i närheten. Och aldrig blanda i alkohol med att bada eftersom 50 procent av alla drunkningar har med alkohol att göra, säger Anton Vahlström.

Att veta hur man ska agera vid en drunkningsolycka är någon som Tim Wikén som deltar på kollot tycker är viktigt.

– I fall någon håller på att drunkna måste någon hjälpa till, säger han.

Har dina föräldrar bra koll sånt här?

– Nej, inte så värst.

Tror du att du kan lära dem något efter den här veckan?

– Ja. Det tror jag.

Förra året höll SLS ett livräddarkollo i Östersund och det var första gången som det ordnades ett livräddarkollo i länet och nästa vecka får barn i Östersunds kommun återigen möjligheten.

Hur är det med dina kunskaper om livräddning och vattensäkerhet? Kommentera gärna nyheten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".