Handel

Den nya surfplattan var inte ny utan begagnad

1:30 min

Peter Starkman från Vaplan köpte en surfplatta på Jula i Östersund till sin son Liam. Men när han kom hem och packade upp den så såg han på en gång att den var begagnad, även fast den sålts som ny. Och det här har gjort honom väldigt upprörd.

 Min son blev väldigt ledsen och besviken. Det här är en grej han sparat till väldigt länge. Det ska väl tilläggas också att min son är döv och tanken var att använda den här lite i hans undervisning och upplärning också, säger Peter Starkman i P4 Jämtlands morgonprogram med Johanna Vackdahl och Lars Gustafsson.

Peter Starkman berättar att surfplattan låg på hyllan, plomberad, larmad och allts som finns på nya prylar. Men väl hemma när han startade upp surfplattan fanns program som inte medföljer plus att det fanns en massa bilder på bland annat ölburkar, lagerlokaler och lite annat.

 Jag blir lite irriterad för så här ska det inte få gå till när det är nya saker man köper, säger han.

Joachim Frykberg som är VD på Jula beklagar det som inträffat och säger att det är självklart att Peter Starkman ska få en ny surfplatta eller pengarna tillbaka. Och han förklarar det som hänt så här.

Det jag kan tänka mig är att vi har haft en kund som köpt varan på öppet köp. Man har sagt att produkten är oanvänd, finns i originalförpackningen som inte har varit uppbruten. Och är varan ordentligt förpackad då säljs den igen, säger Joachim Frykberg, VD på Jula.

Kollar ni inte upp så produkterna är tomma?
Jo, vi försöker se om produkten är oanvänd men samtidigt så försöker vi ju lita på våra kunder. Lämnar man tillbaka en produkt och har kartongen, allt ligger ordentligt förpackat och det ser snyggt ut och så, så kan ju produkten vara använd ändå, säger Joachim Frykberg.

Inslaget är gjort med hjälp av er lyssnare.

Har du varit med om något liknande? Hur vanligt tror du det är att man köper nya prylar som egentligen är begagnade?

Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista