Uran

Stopp för uranletning i Krokom och i västra Härjedalen

1:42 min

Nu är det slut med uranletningen i Krokoms kommun.

Företaget Euro Scandinavian Uranium, som bland annat letat efter uran runt Nöjdfjället, frånsäger sig alla sina prospekteringstillstånd i Sverige. Det gäller även Storsjöområdet i västra Härjedalen.

Det glädjer Håkan Larsson, centerpartist i Krokoms kommunfullmäktige, som är en av dem som protesterat mot uranprospekteringen:

– Ja, jag blir ju väldigt glad därför att jag anser att vi ska inte bryta uran i Sverige överhuvudtaget. Och det har varit lite Klondike har man trott, ifrån små internationella prospekteringsbolag som har vart i Sverige de senaste åren.

Euro Scandinavian Uranium AB är ett litet så kallat prospekteringsbolag - affärsidén är att undersöka förekomsten av uran på en plats för att småningom sälja tillståndet till ett annat företag. För några år sen låg uranpriserna högt och det gick lätt att få investeringar till den här sortens verksamhet, men sedan 2008 har priserna sjunkit.

Och det här är något som märks av i hela mineralbranschen. Bara första halvåret i år har prospekteringsföretag frånsagt sig 32 tillstånd i Sverige. Det kan jämföras med bara 11 under hela förra året. Linda Ylivainio är jurist på Bergsstaten, som hanterar tillstånden:

– De prospekteringsföretag som besökt oss på Bergsstaten här på vårkanten har vittnat om att kapitalmarknaden är kärv - det är väldigt svårt att få finansiering till prospekteringsprojekt, och vi vet att prospektering är en enormt kostnadskrävande verksamhet.

Just nu är det alltså ingen som letar efter uran i Krokom längre. Tre områden i Bergs kommun står också utan prospektörer. Kvar blir företaget Continental Precious Minerals som fortfarande letar efter uran i Jämtland, men huruvida de - eller någon annan - kommer att gå in och ta över de lediga områdena är för tidigt att säga, säger Linda Ylivainio:

– De här ansökningarna om att frånträda undersökningstillståndet har kommit för en vecka sen, och till idag så har vi inte fått nån ny ansökan om de här tillstånden.

I de områden där uranletning och provborrning pågått i Jämtlands län har det väckt starka reaktioner, både för och emot. Vad tycker du? Är det bra att en stor del av uranprospekteringen nu stoppas? Skriv i kommentarsfältet!

Marie Wenger

marie.wenger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista