Prospektering i Storsjöbygden. Foto: Diana Fernlund
uran

Tveksam lönsamhet i uranborrning

1:43 min

Intresset för att borra efter uran i Sverige svalnar - som vi berättade igår har ett av de företag som letat uran i Jämtland sagt upp alla sina tillstånd, och frågan är om det alls lönar sig att leta efter uran idag?

Olle Holmstrand, doktor i geologi som är kritisk till uranborrning och håller koll på branschen i Sverige, tror inte det.

– Problemet för såna här företag som bara ägnar sig åt prospektering är att de har inga inkomster. Inkomster får de först om det blir brytning eller om de lyckas att sälja den information de fått fram. Det är en form av högriskspekulation och det är faktiskt folk i branschen som kallar det lotteri, vilket jag gärna gör också.

Det är inga goda tider för uranbranschen: Det började med kärnkraftshaveriet i Fukushima i Japan 2011 och året därpå slog den tyska förbundskanslern Angela Merkel fast att Tyskland ska fasa ut kärnkraften. Ända sedan 2008 har uranpriserna sjunkit stadigt och det blir allt svårare att hitta investerare till det högriskprojekt som uranborrning innebär.

I Sverige är det tillåtet att leta efter uran, men för att kunna bryta det måste man ha tillstånd från den berörda kommunen. Och hittills har det funnits ett kompakt motstånd i kommunerna, inte minst här i Jämtlands län. Med sjunkande priser, svaga framtidsutsikter och politiskt motstånd verkar det allt mindre lockande att alls leta efter uran i Sverige. Det företag som nu finns kvar i Jämtland, kanadensiska Continental Precious Minerals, har haft turbulens i ledningen det senaste året, något som enligt Olle Holmstrand tyder på dålig ekonomi.

– De letar i alunskiffer som finns i Storsjöområdet i Jämtland, och där finns mycket större mängder uran men väldigt utspätt. Och det är klart att även de måste fundera över var gränsen för lönsamhet går när priset sjunker hela tiden.

Vad tycker du om det svalnande intresset för att borra efter uran i Sverige? Bra eller dåligt? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista