1 av 5
Gunnar Jönsson i Medstugan tycker det är synd att broarna inte underhålls. Foto: Marie Wenger
2 av 5
För några år sen rasade den här bron - nu är den nästan täckt av jord och växtlighet. Foto: Marie Wenger
3 av 5
Växtligheten tränger ner mellan stenarna och gör valven instabila. För att underhålla bron skulle det räcka med att rensa bort sly och då och då köra något tungt över den. Foto: Marie Wenger
4 av 5
Broarna byggdes för hand med stenar uppifrån fjället. För att få till valvet använde man ett timrat valv som man la stenarna på. När stenarna tryckts ihop kunde man ta bort timret. Foto: Marie Wenger
5 av 5
Stenvalvsbroarna längs Skalstugevägen byggdes under tidigt 1800-tal med statliga pengar. Foto: Marie Wenger
Åre

Kulturarv förfaller längs Skalstugevägen

1:36 min

Ett kulturarv står och förfaller längs Skalstugevägen (länsväg 322) vid Åre - det handlar om tvåhundra år gamla stenvalvsbroar som Karl XIV (den fjortonde) Johan lät bygga. När en av broarna rasade tog Gunnar Jönsson, som bor alldeles intill, kontakt med länsstyrelsen - men flera år senare har fortfarande inget hänt.

– Det började med att det blev ett stort hål, och sen när det blev vårflod har jordmassorna rasat ner.

Ja den som får syn på fornlämningsskylten och stannar här måste veta vad hon letar efter för att se den igenrasade bron vid sidan av vägen. Stora lerklumpar täcker stenarna och valvet under bron har kollapsat.

Som tur är står flera fina stenvalvsbroar kvar längs vägen, men frågan är hur länge till. Sedan den nya vägen byggdes och broarna togs ut bruk på 90-talet har de vuxit igen med sly, rötter tränger sig ner mellan de omsorgsfullt lagda stenarna och riskerar att spränga valven.

Många av de här broarna står på statlig mark och det är länsstyrelsen som har ansvar för deras underhåll, men enligt Olle Hörfors, som är antikvarie på länsstyrelsen, finns det inga pengar till det:

– Det är ju ett gammalt problem med både hus och annat som står och förfaller på statlig mark.

Det finns inga pengar för att sköta underhållet?

– Nix, ingenting alls.

Det är dock en sanning med modifikation: Länsstyrelsen HAR en pengapott för kulturarvsbevaring, men då gäller det att någon annan söker pengarna till ett projekt. Än så länge har inga såna ansökningar kommit in, trots att broarna ligger längsmed den planerade Sankt Olofsleden för pilgrimsvandrare. Och under tiden väntar Gunnar Jönsson i Medstugan på att något görs:

– Det är inte säkert det tar mer än 50 år så kanske den inte finns längre, åtminstone inte i det här skicket, om det inte görs nånting.

Vad tycker du - borde länsstyrelsen ta ett större ansvar? Hur ska länets alla kulturarv bevaras?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista