Flera lyssnare har hört av sig om att de köpt nya saker som senare visat sig vara begagnade. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix

Flera länsbor har köpt nya elektronikprylar som senare visat sig vara begagnade

1:44 min

Igår berättade vi om Peter Starkman och hans son som köpt en ny surfplatta men som sedan visade sig vara begagnad. Nu har flera lyssnare hört av sig om att de varit med om liknande saker både på Jula och andra affärer. En av de är Michel Ludvigsson.

- Jag skulle köpa en bärbar dator och när vi kommer hem såg vi att den var använd. Det var fullt med fingeravtryck så det syntes att den var använd. Om den är ny ska den ju vara inplastad också och sedan var det repor på den också, säger Michael Ludvigsson.

Flera irriterade lyssnare har hört av sig om att de har köpt nya elektroniksaker på Jula som sedan visat sig vara begagnade. Men Michael Ludvigsson köpte sin dator på Siba i Birsta, så han tror att det här är ett utbrett fiffel.

- Jag tror att det är något de har satt i system. Efter det man hör så verkar det ju vanligt, säger han.

Hur vanligt tror du att det är?

- Jag tror det är väldigt vanligt. Det händer folk jag känner också lite då och då, säger Michael Ludvigsson.

Nora Ay jobbar som informationsansvarig på Siba och enligt henne har de strikta regler om vad som gäller med varor som kunder returerar.

- Vi har tydliga regler. Får vi en retur, oavsett vilken vara det är, så ska man se över varan. Det ska märkas upp att den är returnerad och öppnad för att nästa kund ska veta om att det är en returnerad vara.
I just det här fallet så har vi brustit i de rutinerna när det gäller att märka upp produkten med en sådan lapp, säger Nora Ay.

Inslaget är gjort med hjälp av er lyssnare.


Har du också köpt en ny vara som senare visat sig vara begagnad utan att butiken informerat om det?

Kommentera gärna.


Ulrica Dahlänger

ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista