1 av 2
Foto: Svensk fjällröding AB
2 av 2
Åke Lindell är en av dem som oroar sig för den nedgrävda fisken. Foto: Marie Wenger
Landön

300 ton fiskavfall väntar på slutlig lösning

1:33 min

Vad gör man med 300 ton död fisk och fiskrens? Den frågan måste Svensk fjällröding AB hitta ett svar på när de nu vill utöka sin fiskodling i Landösjön. Hittills har företaget grävt ner avfallet i marken, något som många bybor är kritiska till.

– Ja, vi vet ju inte, där dom har grävt ner det nu lakas det ner och så rinner det ut i en bäck, och bäcken rinner ju ut alldeles vid fiskodlingen, säger Åke Lindell som bor i Landön.

Idag producerar Svensk fjällröding drygt 50 ton fiskavfall om året - det mesta är fiskrens, resten död fisk. Ett avfall som grävs ner i marken i skogen ovanför odlingen.

Men när företaget nu vill odla mer fisk kommer det också att bli betydligt mer avfall, och frågan är vad som ska hända med det. Inget av de lösningar som diskuterats - att skicka renset till pälsdjursuppfödningar i Finland eller att bränna det i lokala biogasanläggningar, går att genomföra idag på grund av hygienregler. Företagets styrelseordförande Anders Segemo hoppas att det kommer att se annorlunda ut när det blir dags att slakta den nya mängden fisk.

– Ja alltså just nu i närmsta framtiden går vi ju på det gamla arbetssättet. Om tre år då den ökade mängden finns, då hoppas jag också att det finns andra varianter. Men jag tror inte alls att vi kommer gräva ner i den omfattningen då.

Trots kritiken från byborna vill företaget ha kvar möjligheten att gräva ner fisken även i framtiden, och de risker som många oroar sig för - att föroreningar och eventuella smittor ska läcka ner i sjön - tror Anders Segemo är mycket små.

– Vi har ju bedrivit fiskodling här inom Hushållningssällskapet sen 50-talet, och vi har aldrig haft nåt utbrott av smitta.

Gräva ner i marken, skicka 120 mil till Finland eller något annat? Vad tycker du att Svensk fjällröding borde göra med fiskavfallet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista