Här i Hans-Peter Erikssons biogasanläggning skulle länets slaktavfall kunna bli el och värme. Foto: Marie Wenger
jordbruk

Jämtländskt slaktavfall körs till Karlskoga

"Det liknar ju ingenting."
1:31 min

Varje år producerar länets gårdar och fiskodlingar drygt 1200 ton slaktavfall - avfall som måste köras ända ner till Karlskoga i Värmland för att brännas upp. Samtidigt finns det flera gårdar i Jämtland som gärna skulle ta emot avfallet för att göra biogas av det. Men nationella hygienregler sätter stopp för det.

– Det tycker jag är tråkigt för vi inom jordbruket kan mycket väl ta hand om det där med rätt utrustning.

Hans-Peter Eriksson i Rönningsberg är en av snart åtta jämtländska bönder med en egen biogasanläggning, där kogödsel omvandlas till el och värme. I anläggningen har han också två 10-kubikstankar för slaktavfall, men de står tomma; animaliskt avfall måste nämligen först hettas upp till en viss temperatur. Och nån sån anläggning finns inte i hela Jämtland.

– Nej det gäller ju att nån tar tag i det och törs ta en kostnad för att få igång det, och det är det som fattas.

Det handlar om mer än 1200 ton slaktavfall om året som skulle vara prima bränsle i länets små biogasanläggningar, men i stället måste köras ända till Karlskoga eller, i vissa fall, grävas ner i marken.

Och det är inte bara i Jämtland det fungerar såhär. Arne Lindström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Västerbotten, tycker att reglerna är onödigt stränga.

– Det här blev högrisk- och riskavfall i samband med galna kosjukan. Sen om det är nån risk med hanteringen som den var innan, det tror jag inte man har analyserat egentligen, utan man har bara bestämt sig för att det här är riskavfall, och så får det kosta.

– Det borde ju rimligen kunna hanteras på ett annat sätt än att transportera döda djur och slaktavfall land och rike runt, det liknar ju ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".