Prima metangas - det skulle länets slaktavfall kunna förvandlas till om lantbruk och fiskodlingar samarbetade om en hygieniseringsanläggning. Foto: Marie Wenger
jordbruk

Samarbete kan lösa slaktavfallsproblem

1:35 min

Många av länets lantbruk och fiskodlingar skulle vilja sälja slaktavfall och kadaver till lokala biogasbönder, men då behövs en anläggning för att trycksterilisera avfallet. Frågan är vem som ska ta intitiativet till att bygga en sån anläggning?

På Jämtlandsgården, som är länets största producent av slaktavfall, har man inga såna planer.

– Ja, jag skrattar därför att vi har tillräckligt med problem ändå. Det är ju en ganska stor investering och vi har inga såna möjligheter tyvärr att bygga en stor hygieniseringsanläggning, säger gårdens tillförordnade VD Bo Berg.

De biprodukter som uppstår när man föder upp och dödar djur klassas av Jordbruksverket som smittfarliga. För att få röta slaktavfall i en biogasanläggning måste det därför först hettas upp till 70 grader och döda djur måste trycksteriliseras i 133 grader. Det här är EU-regler som kommit till bland annat på grund av galna kosjukeutbrottet på 90-talet. James Bonet jobbar med de här frågorna på Jordbruksverket.

– I en biogasanläggning blir det ju en rötrest efter själva biogasproduktionen, och den kan man lägga ut på mark och använda som gödningsmedel då. Så då vill man ju ha höga smittskyddskvar så att ingenting är kvar.

Här i Jämtland blir resultatet att allt slaktavfall måste köras till Karlskoga i Värmland, men det skulle inte behöva vara så. En utredning som Lantbrukarnas riksförbund gjorde förra året visar att en jämtländsk trycksteriliseringsanläggning skulle kunna bli lönsam, om länets gårdar, fiskodlingar och biogasbönder gick ihop om den. Och Bo Berg på Jämtlandsgården tror att det kan bli verklighet:

– En kalkyl kanske skulle kunna visa att det var lönsamt, men den här finräkningen av kalkylen är inte gjord. Så att om vi bara får en bra finansiering skulle den kunna stå inom ett år, en sån sån här anläggning.

Vad tycker du om att jämtländskt slaktavfall transporteras ända till Värmland för att brännas upp? Vem ska ta ansvar för en mer miljövänlig lösning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista