Irja Svedberg i Solberg utanför Brunflo klappar om sin 4-åriga labrador Zelda som drabbats av rävskabb för andra gången i år. Men matte Irja får ingen hjälp från länsstyrelse, kommun eller polis med att få bort skabbrävarna från området. Foto: Roland Olsen/SR
Publiktips

Rävskabb en dyr smitta för hundägare

Ingen vill ta ansvar för att avliva skabbrävarna
1:10 min

Rävskabben ökar i landet, och det innebär att många rävar går en plågsam död till mötes. Hundar drabbas också av smittan och för hundägarna kan slutnotan bli väldigt dyr. Det är nämligen ingen som vill ta ansvar för att avliva de sjuka rävarna.

Irja Svedberg bor i Solberg och hennes 4-åriga labrador Zelda har smittats av rävskabb för andra gången i år.

– Jag har sett räven, det var en hemsk syn. Den såg väldigt sjuk ut, berättar Irja.

Zeldas skabb  innebär dyra veterinärkostnader. Bara en undersökning kostar 900 kronor. Behövs dessutom blodprov för att konstatera smittan krävs ytterligare 900 kronor. Sedan tillkommer medicinkostnaden.

Och att bli av med smittkällan är svårt. Irja Svedberg ägnade lång tid till att ringa till Länsstyrelsen, Östersunds kommun och polisen - men alla slog ifrån sig och hänvisade till varandra.

Till slut uppmanades hon att ringa saneringsföretaget Synops, som gärna ställde upp. För 450 kronor i timmen...

– Men det går ju inte. Det kan ju ta 10 eller 20 timmar att få tag i räven.

– Man blir väldigt isolerad här hemma på grund av smittan, och jag skulle gärna vilja ha reda på vem som ska lösa problemen med rävskabben, säger Irja Svedberg.

I dag ligger enligt uppgift ansvaret på markägaren, och det krävs tillstånd för att få skjuta med vapen inom tätbebyggt område.

Vem tycker du borde ha ansvaret för att avliva skabbrävarna? Har du egna erfarenheter? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".