Djursmitta

"Borde vara polisens sak att avliva skabbrävarna"

Skabbrävarna får självdö när ingen tar ansvar
1:04 min

Polis, länsstyrelse och kommun tar inget ansvar för att avliva skabbrävar. När smittan sprider sig till exempelvis hundar är det markägarnas problem.

Saneringsföretaget Synops AB i Östersund åtar sig uppdraget, men företrädaren Mikael Magnusson tycker själv att det borde vara polisens sak.

– Förut var det en uppgörelse mellan Östersunds kommun och polisen att när det blev problem med tama djur så skulle det skötas av kommunen, medan polisen skulle sköta vilda djur. Och räven är ju ett vilt djur så det borde väl vara polisens sak att ta hand om det, berättar Mikael Magnusson.

– Och det gjorde man för några år sedan, men sedan togs ett beslut att polisen inte skulle syssla med sånt. Det var väl antagligen för dyrt.

Synops AB åtar sig uppdrag som att avliva skabbrävar. Oftast fångar man rävar i fällor först innan de avlivas, men företaget har också tillstånd att skjuta inom tätbebyggt område.

– Men vi jobbar på timtid, och det kan ju ta ett tag att spåra en räv, så privatpersoner tycker inte att de har råd, och det förstår jag. Men det leder ju till att rävarna lämnas att självdö, säger Mikael Magnusson.

Han tycker att det borde vara lika självklart att polisen tar hand om skabbrävar som att de rycker ut när det handlar om varg eller björn.

Synops AB har även tidigare anlitats för att spåra rävar med skabb, men då är det polisen som stått för kostnaden.

Varg, lo och mård kan också drabbas av rävskabb. Även kattor, men då blir symtomen inte lika tydlig.

Faktiskt så kan människor också bli smittade, men det är ovanligt - och ger bara kortvariga besvär.

P4 Jämtland har försökt att nå någon ansvarig för rovdjursfrågor på Länsstyrelsen, utan att lyckas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".