Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologiskt hållbar fiskodling kan bli möjlig - genom forskning i Kälarne

Uppdaterat fredag 2 augusti 2013 kl 17.22
Publicerat fredag 2 augusti 2013 kl 16.01
Hanna Carlberg: "De här råvarorna är väldigt bra för att vi människor äter inte dem."
1:13 min
Foto: Bengt Aronsson

Ett av de största miljöproblemen med odlad fisk är att den ofta matas med annan rovfiskad fisk. Men på Vattenbrukscentrum norr i Kälarne provar de just nu att mata röding med blåmusslor, renad östersjöfisk och mikroorganismer.

– De här råvarorna är väldigt bra för att vi människor äter inte dem, och den feta östersjöfisken bör man heller inte äta, säger Hanna Carlberg är doktorand vid SLU i Umeå och håller i forskningsprojektet.

Det fiskmjöl som i dag används till foder i fiskodlingar kommer ofta från okontrollerat fiske i världshaven. Fiske som orsakar stora problem i havens ekosystem. Alternativet sojamjöl är inte mycket bättre eftersom det bidrar till regnskogskövling i Sydamerika.

 

Skapar goda jobbmöjligheter för glesbygden

Men om fisken matas med de ingredienser som nu provas i Kälarne tycker Hanna Carlberg att man kan köpa odlad röding med gott samvete.

– Om man kan hitta såna här lösningar så tror jag att det är ett väldigt bra sätt att ta fram bra protein på. Och sen så måste man också se att fiskodling faktiskt skapar goda jobbmöjligheter i glesbygden, säger hon.

 

Hitta nya lösningar som inte sliter på naturresurserna

En särskild finess med just det här fodret är att råvaror från den övergödda Östersjön hamnar i norrländska vattendrag där det faktiskt råder brist på näring, på grund av vattenkraften. Och även om studien inte är färdig än så ser det lovande ut.

– Än så länge ser det bra ut, fiskarna växer som de ska. Så vi håller tummarna. Fiskodling är ju en växande industri i världen och det är väldigt viktigt att vi kan ta fram proteinkällor för oss människor som vi kan odla på ett hållbart sätt. Så att vi inte sliter för mycket på våra naturresurser, säger Hanna Carlberg som håller i forskningsprojektet.

Reporter Marie Wenger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".