1 av 2
2 av 2

Hundar får smitta från människor

MRSA-bakterien, en stafylokockbakterie som blivit resistent och inte går att behandla med vanlig antibiotika, har hittats hos ett 20-tal svenska hundar de senaste åren.

– Vi tror att djuren smittats av människor, säger Björn Bengtsson, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Den första smittade hunden i Sverige upptäcktes 2006, och nu i veckan rapporterade Skara djursjukhus den första upptäckten i Västra Götaland.

De hundar som drabbats av MRSA i Sverige har fått bakterien i sår.

– Bakterien i sig är inte mer sjukdomsframkallande än vanliga stafylokocker, som finns hos varannan människa, men de kan naturligtvis orsaka allvarliga infektioner, och de är kostsamma att bli av med, säger Björn Bengtsson.


Bakterien blev känd som "sjukhussjukan"

MRSA blir allt vanligare i Sverige och förra året smittades nästan 2 000 svenskar, ungefär hälften utomlands. Smittan sprids särskilt lätt i sjukhusmiljöer, och kallades därför för sjukhussjukan när den blev vanlig på 80-talet.

Men Björn Bengtsson tror inte att hundar kommer att smitta människor i någon stor utsträckning.

– Risken måste vara större om du går på ett gym än om du klappar en frisk hund, säger han.

De hundar som drabbats av MRSA i Sverige har fått bakterien i sår.

– Det är viktigt att tvätta och spola rent sår. De flesta djur har blivit friska utan antibiotika, säger Bengtsson.

Micke Åberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista