Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, kan vittna om det sjunkande guldpriset. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Guldpriset

Låga priser dämpar guldruschen i byrålådorna

Guldruschen hos internetföretag och pantbanker har bromsat in. Låga priser gör att mycket av "byrålådsguldet" får stanna kvar där. Först nästa år väntas en vändning.

2011 slog guldpriset rekord. Pantbankernas omsättning ökade, tillfälliga guldbutiker ploppade upp och internetbaserade företag gav sig ut på turné i landet. Sedan dess har priset sjunkit med drygt 32 procent och fler behåller sina guldföremål.

– Det lätta guldet, arvegods som folk kan tänka sig att sälja, har minskat kraftigt, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Juli brukar vara en stark månad för pantbankerna, men i år har andelen lämnade lån på guld minskat med 23 procent för Pantbanken Sverige, jämfört med i fjol.


Inte läge att sälja nu

Nedgången har påverkat även internetföretagen. Ett av dem, Guldbrevet AB, uppger att det har en betydlig lägre volym i dag än på toppen våren 2012.

– Då var det väldigt upphaussat på marknaden. Vi har haft en omställningsperiod och ändrat vår kostym, säger vd:n Jörgen Karlsson.

Den som vill tjäna lite mer på guld som skrotar hemma bör nog vänta, även om botten är nådd.

– Priset kommer nog ligga på den här nivån till slutet av året och sedan vända sakta uppåt, säger Peter Sundström.

Cecilia Karlsson/TT

Nedåtgående trend för guldpriset

I september 2011 noterades rekordpriset för rent guld, 1 921 dollar per uns, cirka 400 kronor per gram.

Sedan oktober förra året har priset sjunkit. Förklaringen är att världsekonomin återhämtat sig, hävdar experter, vilket gör att investerare väljer andra alternativ.

I dag har läget stabiliserats något. Ett gram är värt omkring 275 kronor, drygt 1 320 dollar per uns.

Historiskt sett är dock guldpriset fortsatt högt. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".