Skatteverket, CSN med flera drar in extrapengar, genom att sälja dina personuppgifter vidare till kommersiella företag. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
dataregister

Dina personuppgifter - en guldgruva för statliga myndigheter

Transportstyrelsen tjänar nästan 30 miljoner kronor varje år på att sälja uppgifter om svenska medborgare till reklamföretagen. En upplysning kostar två kronor, med mängdrabatt bara 50 öre. Även andra myndigheter gör god förtjänst - på uppgifter om dig som person.

Också Bolagsverket, Skatteverket och CSN säljer personuppgifter vidare utan den berördes tillåtelse, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har mandat från regeringen att sälja uppgifterna, säger Kjell-Åke Sjödin på Transportstyrelsens register.

– Vi informerar kanske inte om det när man skriver in sig, men den som vill kan lägga in en reklamblockering.

Anna Hörnlund, jurist på Datainspektionen konstaterar att det är en grundsten i vår demokrati att myndigheter lämnar vidare uppgifter enligt offentlighetsprincipen.

– Att det sker en systematisk registerförsäljning till exempelvis reklambolag är något helt annat, säger Hörnlund.

Hon ser ett dilemma i att myndigheterna använder sin makt över människor i rent kommersiella syften utan att de drabbade vet om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista