Elisabeth och Urban Nilsson är frivilliga medmänniskor i Skatan, söder om Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Glesbygd

Frivilliga på landsbygden hjälper räddningstjänsten

1:34 min

Den svenska glesbyggden blir allt mer gles och i samband med det blir det allt svårare att få fram hjälp vid till exempel olyckor, det berättade Ekot i morse. Därför finns det ett stort behov av att civilbefolkningen ska gripa in frivilligt när det kommer larm.

Elisabet Nilsson och maken Urban bor i en by utanför Sundsvall och de har utbildats av Räddningstjänsten för att hantera hjärt-startare och släcka bränder, för att kunna vara först på plats vid en olycka:

– Man ställer ju upp när det behövs, säger Urban.

Ni har fått lära er att släcka bränder också, har det varit användbart?

--Jättebra, säger Urban Nilsson.

--Men man ska ju vara stark för att kunna hålla i den där vattenslangen, flikar frun Elisabeth in.

I den lilla fiskebyn Skatan, söder om Sundsvall, är intresset stort att hjälpa till vid akuta händelser. Inom kort kommer privatpersoner i fem byar i Medelpad vara redo att efter ett SMS från SOS Alarm vara först på plats vid en olycksplats när utryckningen tar lång tid.

När det tar upp till 25 minuter för räddningstjänsten att vara på plats, gör det stor skillnad om bybor kan göra frivilliginsatser i förväg, säger brandmannen Per Sjöbom:

-- Det fanns en tid när man väntade på kommunen också. Eller brandkåren  eller ambulans eller vad som helst men jag tror att vi är tillbaka till att man måste bistå själv.

Som vi kunde höra i Ekot i morse blir det svårare att upprätthålla den akuta beredskapen i Sverige när nära hälften av kommunerna tappar befolkning.

Åse Blombäck är ordförande i Hela Sverige ska leva säger att det är tydligt att civilsamhället får ta ett allt större ansvar när små orter avfolkas. Hon pekar på att alla betalar skatt och tycker inte att man kan förvänta sig att privatpersoner ska utföra samhällstjänster frivilligt och gratis.

--Ska man få långsiktiga och hållbara lösningar så måste man hitta modeller där man också ersätter civilsamhället för de tjänster man gör. Det kommer ju ändå bli vinna vinna situationer där det blir billigare och förutsättnignarna ökar för att upprätthålla service för medborgarna, säger Åse Blombäck, ordförande i Hela Sverige ska leva.

Skulle du kunna tänka dig att rycka ut vid en krissituation? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista