1 av 2
Bara runt Jan-Olof Olofssons egen tomt finns mängder med outnyttjad ängsmark. Foto: Marie Wenger
2 av 2
Jan-Olof Olofsson är en av de drivande i Hammerdals biogasprojekt. Nu har han anlitats av Regionförbundets för att sprida idéerna i länet. Foto: Marie Wenger

Jämtlands gräs kan driva alla länets bilar

1:30 min

Många tusentals hektar ängsmark står outnyttjad i Jämtland - men om man gjorde biogas av allt detta gräs så skulle den kunna försörja alla bilar i hela länet. Det har Jan-Olof Olofsson i Hammerdal räknat ut, och nu vill han sprida sin biogasvision i resten av länet.

– Nej det är ingen vision det är bara matematik. Ta de här siffrorna gånger varandra och titta, hur mycket kör vi och vad genererar det för bränslebehov. Det är bara att jämföra, ren matematik.

I takt med att jordbruket tynar av står allt fler jämtländska ängar oanvända - inga djur betar där och bönderna slår bara gräset för att hålla landskapet öppet. Det räcker med att ta en titt runt Jan-Olof Olofssons egna tomt:

– Ja den här ängen är ju min här nere, den har jag bara kört av. Där nere, där är det också bara avslaget. Och likadant där. Det finns ju mängder med sånt där som är avslaget.

Här i Hammerdal finns redan långt gångna planer på en stor anläggning där gräset ska bli fordonsgas, och även bönder i Ragunda och Krokom har visat intresse. Just nu arbetar Jan-Olof Olofsson tillsammans med Regionförbundet och Lantbrukarnas riksförbund på att inventera hela länets biogasresurser och jämföra dem med bränslebehovet. Och de första grova kalkylerna tyder alltså på att den här ängsmarken skulle räcka till alla bilar, lastbilar och bussar i hela länet. Ett fossilbränslefritt Jämtland 2030 - låter det som en realtistisk tanke?

– Det krävs ju naturligtvis att politiken i det här länet är beredd att driva de här frågorna. Rent teoretiskt ja, men sen om man lyckas komma till skott det är ju en helt annan sak.

Tror du på visionen om ett fossilbränslefritt Jämtland 2030? Är biogas det bästa sättet att ta tillvara på outnyttjad ängsmark? Skriv vad du tycker!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista