1 av 2
Utegymmet i Lillsjön byggdes för två år sedan. Foto: Ronja Mårtensson/SR
2 av 2
Vivianne Finke tycker det är skönt att träna utomhus. Foto: Ronja Mårtensson/SR
Träning

Träning utomhus en växande trend

1:51 min

Det blir allt mer populärt med träning utomhus. Och i Jämtlands län märks det tydligt, menar Martina Höök lärare på idrottsvetenskapliga programmet på Mittuniversitetet i Östersund.

– Trenden med utomhusträning den har växt i hela landet. Men sedan kanske det blir extremt mycket i Östersund på så vis att det är många som har flyttat hit av anledning att man är intresserad. Jag tror helt enkelt att många som är intresserade av utomhusaktiviteter har samlats i Östersund. För att det har blivit en liten stämpel av att det är en friluftsstad, säger hon.

Och i hela Jämtlands län är utomhusaktiviteter av stort intresse menar hon. Med allt i från skidor till löpning i fjällen.

 

Företagen satsar mer när trenden blir större

Samtidigt så satsar också olika företag på träning utomhus. I länet är det bland annat Friskis & Svettis, som inför den här sommaren har ännu mer träning utomhus.

Celie Nenzen arbetar där i Östersund och menar att det är väldigt populärt. Att det en bra dag kan det vara mellan 150-200 som deltar. 

– Det är ju en speciell frihetskänsla att träna utomhus och den känslan gillar nog många. Jag tror att det är många som tycker att det är skönt, säger hon.

 

Träning ute är bra för hjärnan

Samtidigt visar också forskning i dag att det är bra att träna utomhus, och det påverkar menar Martina Höök.

– Framför allt tror jag att man har fått upp ögonen för att det är hälsosamt. Just det där att vi är så stressade i dagens samhälle. Vi tittar på datorer, det är teve. Ett informationsflöde som hjärnan får jobba med. Så utomhus kanske våra hjärnor kan få den där lilla lugna stunden, som vi behöver numera, säger Martina Höök.

 

Ökningen medför fler utomhusgym

Och i och med att trenden ökar byggs också allt fler utomhusgym upp runt om i Sverige.

Men det är få som väljer att träna på dem här i Jämtlands län.

För två år sedan byggde bostadsrättsföreningen Lillsjö upp ett gym utomhus.

Men det är sällan någon där, menar Vivianne Finke som la fram idén till föreningen.

– Det kan vara liksom att folk är lite blyg och tycker att det är för öppet, säger hon.

Tror du att det kan bli mer med tiden då?

– Ja det tror jag. För det är ju inne, man ska ju röra på sig, man ska ju träna oavsett vad man tränar med, säger Vivianne Finke.

Och ännu ett utomhusgym väntas i länet. I allaktivitetsparken som byggs i Svenstavik i Bergs kommun ska det senare också finnas ett utomhusgym.

  

Vad föredrar du för träning? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista