Nu ställs krav på årligt skjutprov, av de som arrenderar mark för älgjakt på Renbetesfjällen. Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix
Fjälljakt

Skjutprov inför som krav för fjälljakt

Länsstyrelsen skärper från i höst kraven på jägare som arrenderar mark för älgjakt på Renbetesfjällen, statens mark i fjällen och fjällnära skogstrakter.

I likhet med länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten införs krav på att jaktarrendatorerna avlagt ett årligt skjutprov, som benämns "Dekalen".

"Tanken är att öka säkerheten i skog och fjäll", enligt beslutet.

– Det finns ett 40-tal sådan jaktavtal här i länet. Totalt kan det handla om runt 200 personer som berörs av förändringen, säger Urban Johansson vid Länsstyrelsen i Jämtland till P4 Jämtland.

De nya kraven gäller bara för dem som arrenderar jakt - och för personer som deltar i älgjakt som jaktgäster hos samebyarna. Samebymedlemmar (som i vissa fall jagar på samma marker som arrendatorer) omfattas inte av skjutprovskraven.

– När det gäller samebyarna är det upp till dem själva att bestämma vilka krav på skjutskicklighet som ska gälla, säger Urban Johansson.

– Det är inte möjligt, som vi tolkat det, att ställa de här kraven på samebymedlemmarna. De jagar ju inte på tillstånd utfärdade av länsstyrelsen, utan med stöd av Rennäringslagen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista