Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Älgjakt

Kritik mot att nya jaktregler inte gäller alla som jagar på renbetesfjällen

Jägareförbundet: "Det borde gälla alla"
0:59 min

Länsstyrelsen skärper kraven för älgjakt på renbetesfjällen. Arrendatorer och jaktgäster ska avlägga ett årligt skjutprov innan de får jaga. Men att de nya reglerna inte gäller alla får kritik från flera håll.

Kraven för älgjakt på renbetesfjällen skärps från och med i höst. Arrendatorer och jaktgäster ska avlägga ett årligt skjutprov innan de får jaga. Kravet gäller dock inte samebyarnas medlemmar. Christel Johansson på Jägareförbundet Mitt Norrland välkomnar de nya reglerna med hon är kritiskt till att de inte gäller alla.

– Det är jättebra att Länsstyrelsen ställer krav på att de som ska jagar älg ska göra ett skjutprov. Det är många markägare och skogsbolag som ställer krav på att man ska avlägga skjutprov. Det är jättebra eftersom bi vill att man ska träna mer skytte.

Vad tycker du om att det inte gäller alla?

– Det borde gälla alla. För i vanliga fall när de ställer krav, om till exempel ett skogbolag ställer krav gör de inte skillnad på en jägare, säger Christel Johansson.

De nya reglerna gäller enbart de som arrenderar älgjakt på statens mark i fjällen och arrendatorernas och samebyarnas jaktgäster. Kravet är godkänt på det årliga jaktprovet högviltsdekalen.

Samebyarnas medlemmar behöver inte göra provet, och det har väckt reaktioner från flera håll, Urban Johansson förklarar varför reglerna inte gäller alla.

--Samebyn har en egen rätt och samebyn bestämmer själva vilka regler de vill ha för sina medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".