Torbjörn Rinzén, ordförande i Z-båt, tror att entusiasmen och kunskapen i båtklubbarna räcker långt för att ta sig an Thomé. Foto Britt-Inger Hellström/Sveriges Radio.
Thomée

Båtklubbar vill rädda Thomée

1:31 min

Ångbåten Thomée bör ingå som en del av en förändring i hamnområdet Östersund. Det behövs en vidgad verksamhet för att locka människor och pengar. Det tycker företrädare för olika båt- och hamnklubbar i Storsjön.

– Vi vill att båten ska tas i drift igen. Det säger Torbjörn Rinzén som är ordförande i Z-båt, en förening av länets båtklubbar. Men man måste se båten i ett större sammanhang.

Thomées främsta värde är inte värdet av båten eller eventuella vinster på driften, menar båtklubbarna. De menar att det är värdefullt i sig att ha en mer än hundra år gammal ångbåt som går mellan olika bryggor i Storsjön. Det i sig lockar turister och skapa mervärde för länsborna.

Tre delar ger fart

Förslaget, som Z-båt skickat till Östersunds kommun, går ut på att tre delar ska stärka varandra. Thomée flyttas till en kaj närmare Badhusparken, vilket gör att småtbåtshamnen kan byggas ut med 50-60 platser och öka intäkterna.

På det som kallas yrancampingen ska man bygga en modernt utrustad camping som också ska dra in pengar.

Thomée bör åtminstone delvis drivas ideellt, tror Torbjörn Rinzén. Båtklubbarna har både entusiaster och faktakunskaper.

Thomées turer på Storsjön kommer aldrig att gå med vinst, säger han. Men en kombination av de tre stegen och en ökad verksamhet kring hamnen kan ge ekonomisk draghjälp till ångbåten.

Vill ha samarbete

Några kostnadskalkyler finns inte, förslagsställarna vill ha ett brett samarbete och visat intressen från kommuner och länssstyrelse.

– Vi har lämnat en rad olika förslag och vill veta hur stort intresset från andra företag och från kommunerna är, berättar Torbjörn Rinzén, ordförande i Z-båt.

Kommunalrådet Ann Sofi Andersson har inte sett brevet med förslagen men vill ha en förusättningslös diskussion.

– Jag tror att ångaren Thomée kommer att gå nästa sommar oasett vem som kör den. Men kommunen kommer inte att ta tillbaka driften, säger hon.

Kommentera gäran nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista