1 av 2
Sofia Sanchez och Johanna Hjelm arbetar med att gå runt och ställa frågor och kontrollera hur privata företag sköter tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Foto: Ronja Mårtensson/SR
2 av 2
Här kontrollerar tjejerna om utrymmet är nog stort för en person med rullstol. Foto: Ronja Mårtensson/SR

Kommunens sommarjobbare granskar tillgängligheten på privata företag

1:32 min

Höga trappor, smala dörrar och trånga utrymmen, är några saker som kan stoppa en person med funktionsnedsättning att besöka butiker i Östersund. Just nu granskar sommarjobbande ungdomar de privat företagen på kommunens uppdrag.

16- åriga Sofia Sanchez har bland annat måttband och frågeformulär till sin hjälp, och hon tycker att företagen kan bli bättre.

– Man kan ju inte göra hela stan platt. Men det är ju väldigt mycket hinder som man stöter på. Man märker ju nu väldigt mycket saker, som att butiker ställer ut klädställningar och då kan den för en synskadad stå helt i vägen. En del butiker har så att man inte ens kan ta sig in, då det är trappor, då kommer man inte in i en butik, inte heller med smala dörrar. Så lite fler rampar och sådant där hade man säkert kunnat behövt sätta dit, säger Sofia Sanchez, 16 år.

Omkring 10 procent av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning i dag och det är bland annat en del i varför Östersunds kommun startade granskningen för några år sedan. Där de tittar till hur privata företag sköter tillgängligheten.  

 

Frivilligt att ställa upp

Men det är frivilligt för ett privat företag att ställa upp. Det eftersom ett privat inte behöver följa samma regler som ett som är ägt av bland annat kommunen. Där gäller tillgängligt för alla, som står med i arbetsmiljölagen.

Hittills har inget privata företag sagt nej och det gör att Sofia Sanchez och Johanna Hjelm hinner med många besök, runt 20 per dag. Där allt möjligt ska kontrolleras.

– Att det finns ramper så att de kommer in, dörrar så rullstolar tar sig in och att det inte är saker i vägen. Så att det inte är så stökigt i butiken, så att det är mycket plats för folk att gå på, säger Johanna Hjelm, 16 år, som också sommarjobbar med granskningen.

Och trots att det finns brister så visar kartläggningen att tillgängligheten generellt är ganska bra.

Många ställen i Östersund är ändå bra. Man ser mycket ställen där det inte fattas mycket på, säger hon.

Resultatet av kartläggningen kommer senare läggas in i en tillgänglighetsguide på kommunens hemsida, där du kan läsa hur olika privata företag anpassar sin verksamhet.

   

Vad tänker du om det här? Hur upplever du tillgängligheten i din kommun? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista