1 av 2
Extrapris på cigaretter är inte okej enligt tobakslagen, menar Lena Beckung på Östersunds kommun. Foto: Marie Wenger
2 av 2
Foto: Marie Wenger
Östersund

Förbjuden reklam i tobakskiosker i Östersund

1:39 min

Extrapris på cigaretter och reklam för lågpristobak på skyltfönstret - det är exempel på vad man har kunnat se i Östersunds tobaksaffärer på sistone. Men att skylta med billig tobak är inte tillåtet enligt tobakslagen.

På tobaksaffärens disk står en korg med cigarettpaket, alla märkta med en röd extraprislapp. Den åker fort ner när jag frågar om den, och här har man inget svar på frågan om det egentligen är tillåtet att sälja cigaretter på extrapris.

– Det är en sort som vi har låtit utgå, och jag vet inte om det är inom lagens råmärken att sälja cigaretter billigare, jag vet inte...

I affären ett stenkast därifrån står det LÅGPRISTOBAK med stora bokstäver över hela fönstret.

– Vi gör inte nånting fel alltså, vi kör rätt med reglerna. Och det är ingen som säger att det är förbjudet att göra reklam eller att det står lågpris på tobak, menar killen bakom kassan.

Men Lena Beckung, som jobbar på Östersunds kommun med tillsyn av alkohol- och tobaksförsäljning, tycker inte att den här sortens marknadsföring är okej.

– Nej, det är det inte. Ur marknadsföringssyfte så är det här påträngande och uppsökande och uppmanar till bruk så det är inte ok.

Enligt tobakslagen får man inte försöka sälja tobak med braskande skyltar, mattor och extraprislappar. Helst ska cigaretter och snus stoppas undan bakom disk och vara så svårtillgängliga som möjligt. Just nu har kommunen uppmanat en av affärsinnehavarna att ta bort reklamen, och om den inte försvinner kan de förlora sitt försäljningstillstånd. Lena Beckung tycker generellt att kommunens tobaksförsäljare har bra koll på lagen, men för den som har en tobakskiosk kan det vara en svår balansgång mellan tobaksföretagens marknadsföringskampanjer och den svenska lagen.

– De blir tilldelade olika produkter som de kan lägga, till exempel mattor eller de kan sätta upp stora plakat. Men samtidigt har ju den som har tillståndet för tobak en skyldighet att se över och följa de lagar som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista