Foto: Jarmo Tolonen/SCANPIX
Natur

Ovanligt mycket blåbär i de jämtländska skogarna

0:51 min

I år är det ett riktigt blåbärsår i de norrländska skogarna. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU förutspådde tidigare i sommar att det skulle bli 35-40 procent fler mogna bär i år, än genomsnittet för den senaste tioårsperioden.

Ola Langvall jobbar som försöksledare på enheten för skoglig fältforskning på SLU och enligt honom verkar blåbärsprognosen ha slagit in.

– Ja det verkar ju vara väldigt blått enligt de rapporter som jag har fått, säger han.

Förra året var det ganska ont om blåbär jämfört med hur det brukat vara, hur mycket är det nu?

– Enligt vår prognos som kom för en månad sen så skulle det vara 50 procent mer än normalt och det verkar som att det är ungefär så det ser ut i skogen i år berättar Ola Langvall på SLU.

Ola är inte förvånad över att det är så mycket blåbär i år utan menar att det är vanligt med stora variationer från år till år.

Vad är det som gör att det har varit så gynnsamt i år?

– Det är ju egentlgien att allt vädermässigt har varit gynnsamt att vi inte har fått några skador eller så så att blommorna har frusit bort eller att bärriset har skadats på något sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista