Foto: Scanpix
Rattfylleri

Resursbrist gjorde att tullen inte kunde fullfölja nykterhetskontroll

1:19 min

Brist på personal och kompetens gjorde att den alkoholpåverkade man som stoppades i tullen i Storlien förra veckan kunde åka vidare utan rättsliga påföljder.

Mannen stoppades av den norska tullen och blåste sedan positivt i ett utandningsprov hos de svenska tulltjänstemännen som har befogenhet att göra nykterhetskontroller.

Dan Säterman, tullverkets områdeschef för norska gränsen säger att det enda de kunde göra vara att ta nycklarna av mannen och låta honom sova ruset av sig eftersom det inte fanns tillräckligt med resurser.

– Om vi som tulltjänstmän går ut och gör sådana kontroller då gör vi det i syfte om att ta hand om det. I det här fallet hade norrmännen gått in och bett och hört om någon kunde kontrollera om han vara berusad och en av tjänstemännen som jobbade på svenska tullen hade befogenhet att göra ett blåstest.

Sedan 2008 kan Tullverket göra nykterhetskontroller men det är i alla tulltjänstemän som har den befogenheten och eftersom det inte fanns resurser på plats i Storlien för att göra den typen av test som krävs för att en person ska kunna dömas för rattfylleri kontaktade tulltjänstemännen istället polisen för råd och hjälp. Men Joakim Matsson chef för polisens länskommunikationscentral ser det inte som ett polisärt ärende.

 – Generellt har tullverket och kustbevakningen samma befogenheter som polisen och de kan hantera ärendet från början till slut, säger han.

 Till hösten kommer ytterligare två personer som arbetar på stationen i Storlien utbildas för att utföra nykterhetskontroller och Dan Säterman tror att de kommer vara bättre rustade i framtiden.

– Nästa år vi den här tiden är vi bättre rustade. Jag säger inte att vi klarar av allting men vi är bättre rustade med fler utbildade och vi kan göra ett bättre jobb på den biten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista