Varje år är det runt 100-150 elektronikprylar som anmäls skadade till Länsförsäkringar i Jämtlands län, och oftast sker det på landsbygden. Foto: Scanpix

Få i Jämtlands län skyddar sina elektronikprylar vid åskoväder

1:15 min

Varje år drabbas flera länsbor av att exempelvis teven, datorn och mobiltelefonen skadas av ett blixtnedslag. Men trots ökad information menar Länsförsäkringar att det fortfarande är många som inte skyddar sina elektronikprylar vid åskoväder.

– Jag tror inte att jag skyddar mig speciellt mycket. Jag drar ur teven möjligen, jag undviker att prata i telefon. När det blixtrar och åskar i närheten, säger Anne- Marie Jaarnek.

– Jag har grenuttag med åskskydd till dator och teve, men det kan vara lite svårt när man inte är hemma. Jag har respekt för åska, för jag har varit med om många gånger när den slagit ner. Så jag har sett vad som kan hända, säger Gunilla Fäldin.

Varje år är det 100-150 elektronikprylar som anmäls skadade till Länsförsäkringar i Jämtlands län och oftast sker det på landsbygden.

I det flesta fall handlar det om skadade datorer.  Och minst risk vid ett blixtnedslag är husbränder, där ligger det i länet på 1-2 per år.

 

Stora kostnader vid åsknedslag

Totalt kostar alla blixtnedslag omkring hundra miljoner kronor om året i Sverige. Pengar som bland annat Länsförsäkringar betalar ut.

Men Anders Dahlén skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Jämtlands län menar att länet är väldigt skonad från att blixtnedslag slår ut elprylar.

– Vi har ungefär en tiondel antal åskskador om man jämför med dem nere i Mälardalen, Småland och södra Sverige. Så än så länge är vi ganska förskonade. Har vi 100 skador på ett år här i vårt län, så kan ett län i södra Sverige ha uppemot 1000 åskskador, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista