Polisen i Jämtlands län uppmanar de thailändska massörerna att anmäla sextrakasserierna

Sanna Mattsson, polis: "Det här är ju ingenting som man ska tolerera."
1:22 min

P4 Jämtland har tidigare berättat om att sextrakasserier är ett problem för thaimassörer. Och polisen i länet uppmanar nu kvinnorna att göra en anmälan.

I länet har bland annat en kvinna numera lagt ner sin salong för att män kunde ringa henne mitt i natten.

– Det är jobbigt, de ser att jag har thaimassage: "Aha, hon har runkat massa killar. Ja hon har gjort det varje dag."

Problemet är utspritt i hela Sverige och i Malmö har det gått så långt att kommunen har startat ett projekt där de letar upp thaimassörer och hjälper dem att polisanmäla.

Och en anmälan är den enda lösningen, menar Sanna Mattsson rotelchef för grova brott på polisen i Jämtlands län.

– Våga anmäla händelsen, tipsa polisen och ha ett kontaktnät med andra massörer. Det här är ju ingenting som man ska tolerera, även om det här händer på busstorget eller på en thaimassage. Utan man ska anmäla det, säger hon.

 

Inget känt problem på kommunen

På kommun i Östersund har situationen varit okänd. Men de tar den på fullt allvar och menar att det är något de måste se över tillsammans med polisen.

Och på polisen har det varit känt sedan tidigare att thaimassörer förut fått sexuella förslag. Ett tips kom in 2002, men då ville ingen stå för det eller att det skulle tas vidare. Och det är ett av många problem som gör att polisen inte kan gå vidare och hjälpa kvinnorna. Sanna Mattsson igen.

– Och jag tror ju också att koppling till skammen att få den där frågan från en helt okänd person bara för att man arbetar med thaimassage och kommer från ett speciellt land. Det kan också påverka anmälningsbenägenheten, säger Sanna Mattsson på polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".