Uranprospektering i Storsjöbygden. Foto: Diana Fernlund
uran

CPM släpper inte Jämtlands uran

1:27 min

Företaget Continental Precious Minerals, som letar efter uran i bland annat Oviken, har inga planer på att släppa sina tillstånd - trots att uranpriserna sjunker och värdet på företagets aktier djupdykt de senaste åren. Det säger vd:n för företaget, Rana Vig, efter att ett annat företag avsagt sig alla sina svenska prospekteringstillstånd.

– Vi har spenderat miljoner dollar på att utforska uranfyndigheterna i er region och vi har inga planer på att släppa områdena, säger Rana Vig på en skrapig mobiltelefon från Toronto i Kanada.

Continental Precious Minerals, CPM, är ett så kallat prospekteringsföretag som riktar in sig helt på Sverige. Förra veckan berättade vi att ett annat sådant företag avsagt sig sina tillstånd att leta uran i bland annat Krokom och Bergs kommun. Och precis som många andra tror Rana Vig att det handlar om den dåliga marknaden för uran just nu.

– Det är normalt därför man släpper sina tillstånd, marknadsvillkoren i hela världen för prospekteringsföretag som oss är ganska dålig.

Också CPM har haft ekonomiska problem - de senaste åren har deras marknadsvärde sjunkit till "en bråkdel" av vad det var tidigare, säger Rana Vig. Just nu har företaget inte heller någon faktisk verksamhet i Jämtland - det borras alltså inte aktivt efter uran och Rana Vig kan inte säga när det kan bli tal om borrning.

Inte heller kan han säga om företaget är intresserat av de områden som nu blivit lediga. Just nu är planen att vänta på bättre tider - om och när de nu kommer.

– Om uranpriserna stannar på samma nivå kommer de allra flesta av de här områdena att bli olönsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista