Foto: Leif R Jansson/ Scanpix
Tobaksförsäljning

Extrapris på cigaretter lockar unga till att röka

1:36 min

Tobaksförsäljare i Östersund lockar med rea och lågpris på cigaretter trots att det är förbjudet. Den typen av försäljning lockar unga till att fortsätta röka menar A Non Smoking Generation.

Enligt Elin Ramfalk, generalsekreterare på A Non Smoking Generation är priset något som påverkar ungas tobaksvanor.

– Unga är priskänsliga och vi vet att de två starkaste faktorerna när man jobbar för att förebygga tobaksdebut bland unga är pris och tillgänglighet.

 19-åringarna Joel Edvinger och Tove Dahlberg röker inte själva men de tror att låga priser kan locka rökare att handla mer.

 – Jag tycker att det är ganska dumt i huvudet för det är redan väldigt lätt för ungdomar att få tag på cigaretter och tobak. Jag förstår inte varför de skulle göra det ännu lättare att få tag det och ännu billigare, säger Joel Edvingar.

 Vad tycker du om att man rear ut cigaretter?

– Det låter som en väldigt dålig idé eftersom det redan idag är många ungdomar som röker och snusar, säger Tove Dahlberg.

Elin Ramfalk säger att extrapris på cigaretter i butikerna frestar de som försöker sluta röka - och hon vill se en skärpt lagstiftning när det kommer till försäljningen av tobak.

– Vi har drivit frågan kring dold försäljning, att marknadsföringen inte ska få ske i butiker alls utan att tobak ska säljas bakom disk eller i låsta skåp som man har i Finland och i Norge, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista