Agne Ottosson, racegeneral, ser fram emot veckoslutets STCC-tävlingar. "Att få använda flygplatsen för motortävlingar har jag drömt om i 20 år", säger han. Foto: Roland Olsen
Motorsport

Nu måste STCC på flygplatsen visa plussiffror

1:29 min

Trots en sportslig succé och 15 000 åskådare var förra årets STCC-tävlingar på Åre/Östersunds flygplats mycket nära en konkurs.

När det i dag och i morgon är dags för årets race måste förlustsifforna vändas till plus om det ska bli en fortsättning.

- Det handlade mycket om förstagångsinvesteringar vid premiären förra året, och det vet alla som startat ett företag hur det ser ut. Men visst, det var mycket nära att vi inte kunnat fortsätta med det här evenemanget, säger Agne Ottosson, racegeneral för tävlingarna ute på Frösön.

Den mobila tävlingsplatsen som byggs upp på flygplatsen är väldigt kostsam jämfört med en permanent racingbana. Bara betongklumparna som ramade in bana och arena förra året kostade 3 miljoner kronor.

Till årets STCC-arrangemang har tävlingsområdet tajtats ihop. Från att ha varit utsträckt över två kilometer är årets arena placerad på ungefär halva arealen.

- Vi har också tagit till oss kritik som vi fick i fjol. Bland annat klagades det på att vi hade för få matställen, så det har vi fixat, berättar Agne Ottosson.

Under de tre senaste veckorna har det jobbats hårt för att bygga upp tävlingsområdet. Den sista finishen kan inte göras förrän det sista flygplanet för ett par dagar lyft från startbanan. Och det sker klockan 11 på fredag förmiddag.

- Då har vi tre timmar på oss att ställa i ordning det sista på banan. I fjol klarade vi det med 14 minuters marginal. Målet är att slå det i år, säger Agne Ottosson med ett skratt.

Förutsättningarna för årets STCC-race ser mycket bra ut. Väderprognosen är positiv, och startfältet är ännu starkare i och med de båda falangerna STCC och TTA till i år blivit sams igen och tävlar tillsammans.

- Vi hoppas att årets publiksiffra på 15 000 kan upprepa sig eller att vi hamnar där omkring, säger Agne Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista