Alexander Djurberg gjorde sitt livs tredje fallskärmshopp i veckan som gick. Foto: Britt-Inger Hellström.
Fallskärmshoppning

Allt fler vill prova på fallskärmshoppning

Fallskärmshopparen Alexander Djurberg: ”Det är bara att kliva ut”
1:18 min

Hisnande skräckblandad förtjusning. Ungefär så beskriver fallskärmshoppare sina äventyr i luften och den här veckan har man kunnat pröva på det på Ope flygfält.

Östersunds fallskärmsklubb, äldsta hopparklubben i landet, har haft en intensiv vecka med utbildningar och pröva-på-hopp.

Alexander Djurberg håller på att ta licens och har gjort tre hopp ensam

– Det ÄR läskigt, säger han. Särskilt det allra första hoppet. Sen blir det bättre

Nybörjare hoppar från 1000 meter och det tar några minuter från uthoppet tills man har mark under fötterna. Sju hopp ingår i utbildningen, varje hopp ska vara bättre än det förra annars är det inte godkänt.

"Det är så kul"

Alexander Djurberg gjorde alltså sitt första hopp i måndags, han har skärmflugit i Åre och det gav mersmak. Hans förhoppningar på utbildningen var enkel.

– Att ha kul, det är så jävla kul

Östersunds fallskärmsklubb är äldst i landet och har runt 35 medlemmar. Intresset för fallskärm har börjat öka efter en mattningsperiod.

Genomsnittshopparen en 30-årig akademiker. Men det var militärer på flygflottiljerna som startade intresset på 50-talet.

20 tandemhopp

Cirka 20 personer har gjort tandemhopp under veckan. Då hakas man fast vid en van hoppare, lyder instruktionerna och följer med. Ofta är hoppet en present som kanske kräver självövervinnelse för att ta emot.

Lars Eklund är ordförande i Östersunds fallskärmsklubb.

– Tandemhoppning är för att man ska kunna känna på hur det känns. Du kommer hit, intygar att du är frisk och så får du hänga på någon annan utan att kunna något. Om man tycker att det är roligt kan man gå en kurs och ta licens.

En av veckans tandemhoppare anmälde sig till en kurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".