Foto: Maja Suslin/Stian Lysberg Solum/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
Folkrätt

Ärkebiskopen tar strid för samerna

1:15 min

Nu tar ärkebiskop Anders Wejryd strid för samernas rättigheter. I en debattartikel i DN idag skriver han att regeringen tar för lite hänsyn till samerna när gruvor och vindkraftsparker byggs ut. Och han tycker att samerna hörs för lite i de här debatterna.

– Jag tror att de håller på att försvinna bort ur diskussionen, de hörs inte. Även om protesterna pågår i Jokkmokk och på andra håll, så når det inte ut. Och jag tror att ett samhälle som inte har rum för urfolken och minoriteterna blir ett kallt och farligt samhälle.

Sverige var en av 143 stater som röstade för FN:s urfolksdeklaration 2007, men ärkebiskopen menar att det är fortfarande oklart hur regeringen tänker förverkliga principerna i deklarationen.

Bland annat lyfter han fram att samiska barn inte alltid får undervisning på samiska, något som de har rätt till enligt minoritetslagstiftningen. Han tycker också att det är märkligt att samerna hörs så lite i debatten kring klimatförändringarna, trots att de faktiskt är bland dem som drabbas värst - eftersom det förändrade klimatet påverkar renbetet.

Och när det gäller konflikter kring vindkraftsparker och gruvor menar han att samerna blivit marginaliserade.

– För svenskt näringslivs del har det alltid varit bra med långsiktighet. Och här, med en del utav de här prospekteringarna handlar det om väldigt kortsiktiga saker. Små fyndigheter, man bygger inte upp nån infrastruktur, vi tillåter oss att bli en kolonial ekonomi där man plockar ut rikedomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista