Dödsolyckan har väckt reaktion och bolaget har fått hård kritik av flera vindkraftsarbetare som har vittnat om riksfylld arbetsmiljö, dålig säkerhet och artiontimmarsarbetspass. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Arbetsplatsolycka

Åtalet mot Enercon skjuts upp för dödsolyckan vid vindkraftverket i Hammerdal

1:17 min

Ny omständigheter gör att åtalet som skulle väckas mot Energibolaget Enercon efter dödsolyckan i Hammerdal 2011 skjuts upp, då en 31-årig montör från södra Sverige föll från ett av företagets vindkraftverk.

– Det har kommit nya uppgifter som måste delges försvararna innan jag kan väcka åtal, säger åklagare Åse Schoultz.

Men vad det är för nya uppgifter kan hon inte gå in på i detalj.

Men tror du att det här nya uppgifterna kan påverka någonting?

– Jag bedömer att det inte gör det, säger hon.

När tror du att ett eventuellt åtal kan komma att väckas då?

– 14 dagar vill de ha på sig försvararna, säger Åse Schoultz.

Åklagaren anser att arbetsmiljöarbetet har brustit och att Enercon genom olyckan gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Fälls bolaget kan det handla om två miljoner kronor i böter. Något Enercon i nuläget inte vill kommentera och inte heller åtalspunkten arbetsmiljöbrott.

 

Bolaget har fått hård kritik

Dödsolyckan har väckt reaktion och bolaget har fått hård kritik av flera vindkraftsarbetare som har vittnat om riksfylld arbetsmiljö, dålig säkerhet och artiontimmarsarbetspass.

Uppgifter som bolaget då när kritiken kom tog på fullt allvar och menade att säkerheten går före allt och att långa arbetspass inte är något de tillåter.

P4 Jämtland har försökt få en kommentar från Enercon om hur de arbetar med säkerheten i dag. Men bolaget ville inte säga mer än att det är något som görs kontinuerligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista