Älgjägare på pass. Foto Scanpix
Älgjakt

Jägareförbundet rasar över Sveaskogs kraftiga höjning av jaktarrendet i Härjedalen

1:07 min

Jägareförbundet kritiserar den tredubblade avgiften för jaktarrendet i Härjedalen. De menar att det kommer att påverka länets jakt och viltvård negativt.

Sveaskogs kraftiga höjningar av jaktarrendeavgiften i Härjedalen får kritik från Jägareförbundet. Ordförande för Jägareförbundet i Mitt Norrland Sven-Gunnar Sivertsson säger att konsekvenserna kan bli stora.

– Ortsbefolkning stängs ute och det är de som står för den stora delen utav viltvården och kontinuiteten i jakten. En tillfällig besökare kanske jagar en vecka och känner inget större ansvar för den delen.

Sveaskog höjer jaktarrendet i hela Norrland. För de flesta jaktlag handlar det om mindre höjningar men i Härjedalen tredubblas avgiften. Stefan Ericsson är en av de drabbade. Han kommer att fortsätta jaga men en del har låst in geväret för gott.

– Det är flera som jag träffar som slutar nu och jagar, ungdomar som inte har råd. Sedan har jag fått signaler från Hälsingland att hela jaktlag slutar för att det blir för dyrt att jaga.

 Priset per hektar jaktmark i norra Sverige är lägre än söderut och det är en av Sveaskogs förklaringar till höjningen. Men Stefan Ericsson menar att det inte går att ligga på samma prisnivå efter finns fler älgar på mindre markyta i södra Sverige.

– Vi menar att man drar alla över samma kam. Att man ska betala lika mycket som i södra Sverige där man klarar sig på mindre mark för samma jakt, säger Stefan Ericsson, vid Jägareförbundet Härjedalen som betalar ett högt pris för höstens älgjakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista