Hundar testas tillsammans med björnar i Junsele. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Jakt

Allt fler jägare åker till Junsele för att låta sina hundar möta björn

1:21 min

Landets enda testhägn för att testa hundar hur hundar reagerar när de möter björn, finns i Junsele djurpark. Sedan starten 2006 har intresset ökat varje år och i år var alla tider fullbokade redan i april.

En person som varit i Junsele och björntestat sin hund är Jörgen Markusson från Lit. Han har en hälleforsare som heter Zorro. Hunden har aldrig sett någon björn förut men snart är det dags. Husse är nyfiken på att se hur Zorro reagerar vid ett björnmöte så han vet det inför den kommande jakten.

I ett testhägn väntar fem björnar som hunden får upptäcka, ett stängsel skiljer björnarna från hunden och två domare bedömer hundens reaktioner och uppförande. Det är viktigt att hunden vågar stanna kvar och inte springer tillbaka till sin förare.

Bengt Eriksson, en av initiativtagarna till testet, följer Zorros insats.

– Han står i närheten av björnen, han tycker att det här är jätteroligt. Han tar det här som en lek, säger han.

Det är bara en av tio hundar som klarar provet. De blir då certifierade som eftersökshundar och kan användas bland annat när björnar skadeskjutits eller skadats i trafikolyckor. 50 är maxpoäng och för att få godkänt måste hunden få 40 poäng. Hur gick det då för Zorro?

– 38 poäng, ej godkänd men det var nära säger domaren Marcus Larsson.

För att björnarna ska ha kvar intresset testas bara sex hundar åt gången, fyra dagar i veckan.

Ingrid Engstedt Edfast
Lisbeth Hermansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista