Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
rovdjur

Varg misstänks riva getter i Östra arådalen

1:01 min

Länsstyrelsen misstänker att en varg härjar i Östra arådalen i Bergs kommun. En djurägare i trakten saknar sju getter, och under helgen har länsstyrelsens personal hittat tre stycken döda. Vid en av dem hittade man hårstrån och ett spår.

– Jag var ju med själv och konstaterade att det fanns ett fotavtryck som kunde vara varg, ett stort tassavtryck i våmminnehållet som låg intill geten. SÅ jag såg ju att det var huggtänder i både nacke och strupe, säger Birgitta Höglund som bedriver fäbodbruk i Östra arådalen.

Första geten försvann för några veckor sen och när fler och fler försvann började Birgitta Höglund misstänka ett rovdjur. Men det var först i helgen som man hittade tre döda getter och vid en av dem ett spår. Enligt länsstyrelsen skulle spåret kunna komma från en lösspringande hund, men mest troligt är att det handlar om varg.

På platsen hittades också några hårstrån, och analysen av dem kommer att visa om det är en varg som härjar i Östra arådalen. Tillsvidare har Mikael Wallén, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, ett råd till Birgitta Höglund: ta in djuren nattetid och sätt in extra vallfolk.

Men Birgitta Höglund har redan bestämt sig för att ta sina getter och åka hem till Hälsingland. Getterna är så nervösa att de inte går att valla.

– Lena kom med andan i halsen här när hon hade följt med dem och en get skrek och alla sprang, så det är inte kul det heller. Och man är ju rädd att det ska hända nånting mer och vi vill ju inte att våra bästa djur ska bli tagna, det är ju några såna som redan har gått åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista