Det skadade fingret har inneburit stora ekonomiska problem för artisten och hans fru. Foto: Lisbeth Hermansson
Frösö zoo

Skadad på jobbet - fick själv betala sjukhusräkningen

Artisten: "Det kan inte stämma att jag själv ska stå för betalningen."
1:10 min

Frösö Zoo bröt mot kollektivavtalet när en vitrysk cirkusartist skadade fingret på genrepet dagen innan första föreställningen i juni. Dels har artisten inte fått någon sjuklön, dels har han själv tvingats betala sjukhuskostnader, trots att det finns en försäkring.

--Det kan inte stämma att jag ska stå för betalningen själv så jag blev väldigt förbluffad när pengarna fattades i lönen, säger artisten som vi kan kalla Andrej.

Det var när en del av kostnaden för sjukhusbesöket på totalt drygt 10 000 kronor drogs från Andrejs lön som han reagerade. Till svar fick han att försäkringen inte gällde repetioner.

Det är fel enligt försäkringsbolaget AFA som har ett avtal med Frösö Zoo, försäkringen gäller och Andrej ska inte alls betala själv.

Att Andrej inte heller fått någon sjuklön under de första 14 dagarna han inte kunde arbeta strider mot sjuklönelagen enligt Madeleine Wagemyr, jurist på Tetaterförbundet.

– Ja alltså från arbetsgivaren har han rätt till sjuklön. Eftersom han kommer från Vitryssland har han inte rätt till sjukpenning som kommer från försäkringskassan, men han har ju rätt till sjuklön, säger hon.

Vad tycker du om hur Frösö zoo behandlar sina utländska anställda? Känner du till några liknande fall? Skriv i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".