Potatisodlaren Kenth Olsson på Rödön är nöjd med årets skörd. Foto: Britt-Inger Hellström/ Sveriges Radio.
Årets skörd

Potatisen frodas men jordgubbarna är färre

1:14 min

Potatisen har haft en precis lagom sommar för att det ska bli en rik skörd. Men jordgubbarna for illa förra hösten och hann inte starta blomanlagen i rätt tid.

Kenth Olsson i Häste, på Rödön är potatisodlare och det är han ganska glad för. I alla fall i år när skörden nästan är perfekt.

Andra potatisodlare är också väldigt nöjda för även om vädret tidvis var en besvikelse för semesterfirare så har potatisen trivts bra.

Utmärkt skörd

– Det blir en utmärkt skörd. Det har varit värme och lagom mycket vatten, säger Kenth Olsson

Potatisen som ändå är ganska tålig vill helst ha lagom av allt och det har den fått i år. Men någon rekordskörd är det inte, säger Kenth Olsson.

– Det tror jag inte, men det är en god medelskörd.

Jordgubbsodlarna är dock inte lika nöjda. Skörden var märkbart sämre i år. Jan Moberg är jordgubbsodlare på Rödön.

– Det är väl 60-70 procent av ett normalår, säger han.

Försenade blomanlag

Det beror på att växtligheten var sen i fjol. Blomanlagen hos jordgubben anläggs på hösten. I fjol hann dom inte bildas normalt och det blev färre blommor och därmed mindre skörd i år.

Jordgubbar verkar dock inte ha några specifika normalår.

– Nej, jordgubbar överraskar alltid, ibland är det dåligt utan att man förstår varför, ibland är det en jättefin skörd men så regnar det i flera veckor när den ska skördas. Och ibland stämmer allting hela tiden!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista